Ai ajuns in Anglia. Ce urmeaza?

Aparent, ultimul articolul publicat l-a convins pe prietenul caruia i l-am dedicat in prima faza sa vina in Anglia si sa isi incerce sansa. Decizia era oricum de mult luata, cred ca avea nevoie doar de cateva linii clare si de pasi de urmat.

Acum insa intrebarea lui evidenta da nastere articolului de fata. Si anume, care sunt primii pasi pe care ar trebui sa ii fac imediat ce ajung in Anglia astfel incat sa-mi investesc timpul cu cap si sa fiu pe cat de productiv si eficient pot?

Asa cum am specificat si in articolul precedent, va rog sa notati ca nu sunt nici pe departe o persoana autorizata, toate sfaturile si indicatiile provin preponderent din experienta proprie si apoi din experienta celor apropriati mie, informatii pe care le-am documentat apoi si le-am verificat in diferite surse.

  1. Aplica pentru NINO (National Insurance Number)

In secunda in care ai ajuns in Anglia, asigura-te ca poti contacta Job Centre Plus si poti abtine o programare pentru interviul care iti va aduce eliberarea codului tau unic de taxe. Cu alte cuvinte, National Insurance Number. Interviul propriu-zis se stabilieste cam la o saptamana distanta de ziua in care ai sunat pentru programare (sau te-ai dus personal). Daca ai pe cineva deja in Anglia iar tu nu ai ajuns inca, persoana respectiva poate suna si poate stabili interviul in locul tau, totusi asigura-te ca vii in urmatoarele 3-4 zile astfel incat sa nu iti ratezi interviul. Nu ca ar fi neaparat o problema, ii poti oricand contacta si cere o noua intalnire, dar cel mai corect pentru toata lumea ar fi sa te organizezi din timp temeinic.

Bun, ai sunat, ai fost programat iar acum trebuie sa te pregatesti pentru interviul propriu-zis. Desi ‘interviu’ este mult spus, sugerez sa tratati acest eveniment cu importanta cuvenita si sa lasati o impresie pozitiva de la primul contact. Ceea ce inseamna o tinuta office, documentele pregatite (pasaport/ carnet de conducere etc…) si valabile, plus raspunsul pregatit la intrebarile de baza.

Fiecarei persoane prezente la centru i se va aloca un adviser (consultant) care se va ocupa personal de documente si interviu. Intrebarile sunt scurte, interviul rapid, iar atmosfera desi intensa (nu prea are nimeni timp sa stea dupa tine intrucat cozile sunt infernale), foarte prietenoasa. Nu te vor tine mai mult de 10-15 minute, timp in care comunicarea este eficienta iar intrebarile nu lasa loc de echivoc: data nasterii, nume complet, tara de provenienta, statutul social, motivul venirii in Anglia (obisnuieste-te cu intrebarea asta, oriunde te duci, lumea te va intreba de ce ai venit in tara si ce intentii ai). Inca un lucru important este un numar de telefon de Anglia (daca nu ai avut timp/ bani sa cumperi un SIM local, poti ruga sa lasi numarul altei persoane de incredere, de preferat cineva care locuieste deja in Anglia sau rude de gradul I) si dovada adresei la care locuiesti.

Vor dori desigur sa stie cum vor putea da de tine, astfel ca iti vor cere documente care sa ateste ca locuiesti la adresa pe care o declari. In cazul meu a fost mai simplu, intrucat venirea mea in Anglia a corespuns cu inceperea contractului de inchiriere al garsonierei noastre, atfel incat am putut prezenta o copie a contractului (in care atat eu cat si Vlad apaream ca si chiriasi) semnata de agentul imobiliar ca si reprezentant oficial al proprietarului.

In situatia lui Vlad insa, avand in vedere ca locuia impreuna cu niste prieteni stabiliti de foarte mult timp in Anglia, a trebuit sa prezinte o cerere prin care unul dintre prietenii lui (in calitate de chirias trecut pe contractul de inchiriere) isi dadea acordul sa il ia pe Vlad in spatiul de locuinta al adresei respective.

Sfatuiesc, asadar, sa fiti pregatiti si sa aveti toate documentele la indemana, caz in care interviul va duce la un rezultat pozitiv si vei primi la plecare o scrisoare cu un numar provizoriu (asa ti se spune), care ar corespunde de fapt unui numar de inregistrare mai mult decat unui NINO temporar.

Motivul pentru care ti se elibereaza acest document este ca adevaratul cod dureaza intre 3 si 5 saptamani pana iti ajunge acasa in posta, asftel ca pentru cei care isi doresc sa inceapa cautarea de job imediat, prezentarea documentului va demonstra tuturor ca esti oficial inregistrat in sistemul lor de taxe, ceea ce inseamna ca intentionezi sa iti achiti taxele la stat.

Eu am intampinat ceva probleme aici, intucat desi luasem deja interviul de angajare, agenta mea de recrutare a refuzat sa inainteze dosarul pana cand nu am prezentat codul NINO. Am facut nenumarate drumuri la centru iar intr-un final unul dintre functionarii publici m-a condus afara din cladire si mi-a explicat ca, legal vorbind, te poti angaja si fara NINO, intrucat asta inseamna ca iti achiti singur taxele la stat in loc sa lasi statul sa se ocupe de asta, doar ca din pacate prea putini angajatori vor accepta aceasta circumstanta.

Recomand asadar sa faci totul ca la carte, chiar daca asta inseamna ca trebuie sa te supui sistemului lor. In fond si la urma urmei, esti pe teritoriul lor, asa ca trebuie sa joci dupa cum ti se canta, mai ales la inceput, cand nu prea ai un cuvant de spus.

Sper din tot sufletul ca am reusit sa acopar toate detaliile, totusi, pentru mai multe informatii, va rog sa va informati pe siteurile oficiale:

Iata cateva sugestii:

https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

https://ninoapply.co.uk/?utm_source=Google&utm_medium=cpc&utm_campaign=AdWords&gclid=EAIaIQobChMIobGBy_Hz2wIV1_hRCh2UDAJNEAAYASAAEgK0cvD_BwE

https://www.rcs.ac.uk/wp-content/uploads/2014/05/Applying-for-a-National-Insurance-Number.pdf

2. Documente de pus la punct

Nu doresc sa intru in prea multe detalii intrucat fiecare persoana va avea diverse documente de pregatit in functie de motivul sosirii in tara, cu toate acestea, printre numitoarele comune mentionez desigur, deschiderea unui cont bancar, una dintre cele mai importante actiuni, inregistrarea la oficiul de taxe – Council Tax (doar daca stai in chirie si ai contract), si pe masura ce iti vor ajunge documentele in posta, inregistrarea la NHS – sistemul public de sanatate, registrul de vot, taxa TV, etc…

Pentru inceput, cele mai importante documente (cel putin, cele care iti asigura inceperea locului de munca) sunt NINO si contul bancar. Si acum, ca sa intram putin in sistemul lor birocratic alambicat, niciunul dintre aceste documente nu se poate emite fara un valid proof of address (dovada a adresei la care locuiesti).

N.B. Pentru obtinerea unui cont card si cont bancar fara o adresa stabila in UK citeste despre https://monese.com/ . Nu l-am incercat personal, dar mi-a fost recomandat.

3. Gasirea unui apartament

Daca nu ti-ai dat seama pana acum, totul se invarte intr-un cerc vicios. Ca sa iti poti deschide cont in banca, ai nevoie de proof of address, ca sa poti avea o adresa stabila la care sa iti vina toate facturile si sa le poti plati, ai nevoie de un cont bancar. Ceea ce inseamna multe batai de cap si alergaturi dintr-o parte intr- alta. Recomand, asadar, sa incepi prin a-ti gasi un apartament mai intai din motive practice evidente: un acoperis deasupra capului, proof of address care oricum ti se va cere oriunde te duci, si faptul ca odata incheiat acest capitol, nu va mai trebui sa te gandesti la el cel putin 6 luni (in functie de durata contractului), ceea ce iti va da timpul si posibilitatea sa te concentrezi asupra celorlalte prioritati.

Cand vorbim de un loc in care sa stai, daca te gandesti la un apartament, poti alege un studio flat (echivalentul unei garsoniere), one bedroom flat (echivalentul unui apartament cu doua camere), two bedrooms flat (echivalentul unui apartament cu trei camere) sau shared house, adica o casa propriu-zisa cu 4-5 camere libere, una dintre care poate fi inchiriata de tine – atentie, in shared houses, baia si bucataria sunt de cele mai multe ori la comun. Daca ai in minte o casa, exista o varietate de optiuni din care poti alege: cu gradina/ fara, cu etaj/ fara etc.

Desi nu ma voi avanta in a face recomandari, intrucat situatia variaza de la caz la caz (cuplu sau familie, animale de companie, bani pusi deoparte, preferinte pentru confort si amenajare etc), pot totusi sa atrag atentia asupra faptului ca procesul de aplicare este de-a dreptul extenuant.

Sunt multe metode prin care iti poti gasi cazare: la un prieten, intr-un shared house prin intermediul prietenilor/ cunostintelor, de pe siteuri in care proprietarul isi pune singur anuntul la vanzare, dar cea mai raspandita modalitate este agentia imobiliara. Iar de aici incep sa se complice lucrurile. Desi prin agentie ai garantia unui contract (semnat, autorizat, cu clauze de respectat de ambele parti si despagubiri de achitat) care poate dura 6 luni sau 1 an (imi cer scuze daca sunt si alte perioade de durata, insa eu nu am auzit pana acum), tot ce tine de hartogaraie revine exclusiv agentiei, ceea ce te elibereaza pe tine de stress inutil. Cu toate acestea, fiecare agentie va aplica o taxa (application fee) care include atat taxa de aplicare propriu-zisa, cat si background checks. Cu alte cuvinte, achiti agentia, care imediat ce primeste confirmarea platii, retrage anuntul imobiliar de pe piata si incepe sa te verifice daca esti eligibil pentru apartamentul pe care il doresti. Asta include venitul tau lunar/ anual, tipul de contract pe care il ai la munca (permanent/ temporar/ prin agentie) si fluturasele din ultimele trei luni (daca nu ma insel, verifica si banca sa vada daca esti bun platnic). Daca, si doar daca, treci de aceste verificari, abia atunci se demareaza procesul de intocmire al contractului de inchiriere. Daca nu treci insa de aceste verificari (motivul ti se comunica de fiecare data), nu numai ca nu primesti apartamentul, dar pierzi si toata suma pe care ai achitat-o (application fee). Tin sa va spun ca desi fiecare agentie are preturile ei, preturile variaza intre 280-500 de lire, ceea ce nu este putin deloc, cu atat mai mult cu cat odata achitati, nu ii mai vezi inapoi.

Cand am aplicat pentru studio flatul in care inca locuim, am achitat 350 de lire si am primit ca background checks un mare FAIL, aplicatia nefiind acceptata de landlord (proprietar) intrucat eu eram proaspat venita in tara (fara NINO, fara cont bancar), iar Vlad lucra inca prin agentie de recrutare. Am primit foarte greu lovitura si evident, ingroziti de banii pe care deja ii investisem, plus de timpul care apasa pe rana, am intrebat ce alte optiuni avem. Rapunsul a fost departe de ceea ce am fi avut noi in minte: ori apelam la un garantor (o persoana sau o firma garantoare autorizata in Anglia care sa gireze pentru tine) ori achitam toata durata contractului in avans. Asadar, volens nolens, a trebuit sa ne facem datorii si sa imprumutam banii de chirie pe 6 luni.

Dar nici aici nu se opreste totul; chiar daca aplicatia ta este aprobata, contractul nu intra in vigoare pana nu achiti depozitul (the deposit), un fel de avans – depinde de contract. Iti poti imagina asadar, cat de greu este sa achiti aceste sume (vorbim de 500-800 lire in medie, dar evident ca preturile variaza in functie de chiria lunara). Vestea buna este ca acest avans ti se poate returna in totalitate la sfarsitul contractului, daca decizi sa nu il mai reinnoiesti. Spre exemplu, ai semnat un contract de 6 luni, ti se prezinta conditiile apartamentului in prima ta zi si se compara cu cele din ultima ta zi. Daca nu se observa nicio stricaciune (pereti scorojiti sau murdari, cuie batute in perete, geamuri sparte etc), atunci agentia este obligata sa iti returneze avansul in totalitate. In caz contrar, ti se opreste din depozit suma cuvenita pentru reparatii.

A nu se intelege ca incerc sa demoralizez sau sa sperii, vreau doar sa expun problemele de care ne-am lovit noi si pe care sper sa le puteti evita voi. Va pot asigura insa ca nu este imposibil, dovada fiind locul din care scriu articolul de fata.

Las la latitudinea fiecaruia modalitatea de inchiriere a unei camere/ unui apartament/ unei case, cum de altfel mi se pare si normal.

Tot ce pot sa spun este mult succes si nu va dati batuti!

P.S.: un lucru mai spun legat de apartamente si promit sa inchid subiectul. Atunci cand cauti cazare, stabileste un viewing mai intai (o vizita la fata locului) si intreaba neaparat daca are mobila inclusa si daca da, ce mobila. Stiu ca pare absurd, dar in Anglia majoritatea apartamentelor/ caselor se inchiriaza complet nemobilate. Si daca totusi exista mobila, cel mai adesea se refera de fapt la electrocasnice (frigider, cuptor, masina de spalat). Informeaza-te bine inainte sa bati palma, caci noi nu am facut-o.

4. Cautarea unui job

Desi am mai dezbatut subiectul in articolul anterior, simt totusi nevoia sa adaug cateva detalii.

Cum aplici la un job:

  • La recomandarea unui prieten. Daca ai deja cunostinte care lucreaza intr-o fabrica/ birou si stii ca au mare nevoie de personal, nu strica sa ii pasezi CVul si sa astepti sa fii contactat, sau si mai bine, sa te prezinti personal la birouri si sa iti depui CV
  • Exista atat de multe siteuri, incat le pierzi numarul. Nu le stiu pe toate, dar ma gandesc, asa ca de inceput, ca merita sa arunci o privire pe: INDEED, GUMTREE, MONSTER, TOTALJOBS, CV-LIBRARY.
  • Prin agentie de recrutare. Majoritatea colegilor/ prietenilor mei si-au gasit joburi prin agentie mai intai si tot asta a fost si alternativa mea.

Prima impresie

Stiu ca ceea ce spun pare de la sine inteles, dar m-am convins din proprie experienta ca nu toata lumea respecta regulile acestea. Chiar daca mergi la agentie de recrutare si nu la jobul propriu-zis, tinuta ta trebuie sa fie impecabila. Pentru barbati, neaparat camasa si cravata, eventual costum iar pentru femei, tinuta eleganta si pantofi. Acum, desigur, depinde foarte mult si de joburile pe care le doresti. Desi, teroretic, fiecare agentie de recrutare poate sa ofere cate putin din fiecare, exista agentii specializate pe fabrici si depozite, agentii specializate pe cadre medicale, cadre didactice si admin jobs. Cred ca orice domeniu de specializare ti-ai alege insa, prima tinuta cantareste mult in ochii agentului de recrutare. Nu mai revin la exemplele din articolul trecut, insa vreau sa specific cazul unui domn care a venit la interviu cu agenta de recrutare in adidasi si pantaloni de trenning si a fost rugat sa revina cand are o tinuta adecvata.

Salariul

Din nou simt ca nu divulg nicio noutate, dar te rog sa retii ca in Anglia multe companii iti vor mentiona la interviu salariul pe an, ceea ce, desi poate suna tentant la inceput, s-ar putea ca dupa ce ti-ai facut toate calculele si ai scos taxele, sa nu ramai cu cine stie ce. Incearca pe cat posibil sa aflii plata pe ora.

Daca ai nevoie de ajutor, arunca o privire aici (tax calculator)

https://www.moneysavingexpert.com/tax-calculator/

Ce job preferi?

Eu personal gasesc intrebarea aceasta foarte inselatoare. Daca aplici prin agentie de recrutare, mai mult ca sigur printre primele intrebari din partea agentului se va regasi si aceasta ‘Si, ce fel de job vrei?’ Este tare greu sa dai un raspuns concret, avand in vedere ca ai nevoie de un venit cat mai repede; tentatia este mare si ai vrea sa spui ca orice, numai munca sa fie. Acest ‘orice’ ma sperie de fapt, intrucat risti sa te subevaluezi si sa capeti un post net inferior capacitatilor tale. Daca tinta ta sunt joburile office, incurajez sa specifici acest lucru la interviu, lasand o portita deschisa si pentru acel ‘orice’. Asa cum spune prietenul nostru englez ‘It’s esier to find a job when you have a job’. Daca din diverse motive rolul pe care ti-l doresti nu mai este disponibil, poti accepta orice ti se ofera pentru inceput si sa cauti intre timp oferte pentru jobul initial. Dar fii sigur pe abilitatile tale si pariaza  pe tine.

CVul – cum il pregatesc?

Stiu ca am mai abordat subiectul si din dorinta de nu fi repetitiva, voi mentiona doar elementele noi sau demne de readus in discutie:

  • Cover letter: temeinic lucrat la el, in special daca aplici direct la companie, fara agentia de recrutare. Retine te rog ca fiecare functie cere un cover letter separat.
  • Europass: incearca sa nu folosesti modelul Europass intrucat nu are nicio pondere in Anglia. Un simplu document Word in care sa pui doar informatiile de valoare, reprezentative, ar trebui sa fie mai mult decat de ajuns. Lucruri precum poza ta sau ce faci in timpul liber ar trebui clar eliminate si inlocuite cu situatii si cazuri concrete din experienta ta profesionala care chiar te definesc si te pun in valoare pentru rolul ravnit.
  • Desi in tara esti sfatuit sa treci in CV tot ce ai facut vreodata (sau cum spune Vlad, totul de la geto-daci pana in prezent), pentru CVul din Anglia incearca sa te limitezi la 2 pagini, 3 daca ai experienta considerabila.
  • Pe cat posibil, mai ales daca aplici singur (fara agentia de recrutare ca intermediar), incearca sa oferi exemple si situatii care se aplica strict la cerintele rolului pentru care aplici. Daca rolul cere people skills, incearca sa mentionezi acest lucru in CV/ cover letter si sa arati cum au dus actiunile tale la un rezultat bun pentru companie. Spre exemplu, daca aplici pentru un rol de manager, nu are niciun rost sa mentionezi ca ai lucrat x luni/ ani ca si casier. Incearca sa reduci si sa scoti esenta din acele actiuni/ responsabilitati/ aptitudini dobandite si sa le orientezi catre postul dorit.

Daca doresti sa aplici prin agentie de recrutare, atunci va trebui sa mentionezi toate joburile pe care le-ai avut, astfel incat agenta/ agentul de recrutare sa iti poata face un profil si sa te poata ghida spre joburile disponibile in functie de experienta.

5. Obisnuieste-te cu imprejurimile

Acesta nu este un sfat propriu, dar este un tratament de care a avut parte mai intai Vlad iar mai tarziu eu cand am venit aici. Iar secretul este ca in prima saptamana sa iei lucrurile usor. Si asa vei avea destul de alergat si destul stress de indurat cu pregatirile mai sus mentionate, dar incearca totusi sa iesi putin. Plimba-te, bea o bere, incearca un mic dejun englezesc, bucura-te de locul minunat in care ai ajuns. Intr-o nota mai practica, retine ca nimeni nu are timp sa stea constant dupa tine, asa ca roaga-i sa iti arate cu o zi inainte unde este Job Centre Plus, unde este statia de autobuz, cel mai apropriat magazin, orice iti trebuie in caz ca trebuie sa iesi si sa te descurci singur. Oricat de trivial ar suna, acorda-ti timp, ai rabdare cu tine, ia-o incet. Nu fii legal alien (Sting o zice mai bine decat mine), incearca sa te integrezi, sa cunosti comunitatea din care vei face parte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s