6. Fii sanatos (atat cat depinde de tine)
Ca tot am vorbit de reteaua de sanatate, propun sa ramanem in sfera medicala.
Imediat ce vei ajunge in Anglia, primul lucru pe care va trebui sa il faci este sa te inregistrezi, sa le spui al cui esti, proces care va incepe prin obtinerea codului NINO (National Insurance Number), crearea unui cont bancar, inregistrarea la taxe si impozite etc (voi incerca sa acopar aceste aspecte intr-un articol separat, si asa m-am intins cam mult cu articolul de fata). Printre toate aceste etape absolut necesare pentru a fi considerat rezident (inca nu esti cetatean) cu acte in regula, vei include si inregistrarea in reteaua publica de sanatate (NHS). Vei primi la un moment dat in posta un plic care include un chestionar pe care trebuie sa il completezi si sa il trimiti inapoi in legatura cu starea ta de sanatate in general. La scurt timp, vei primi inapoi un cod NHS individual, cu care te vei putea programa pentru vizite medicale.
Pana cand acest proces va fi complet insa pot trece si cateva luni, tocmai de aceea as sfatui sa iti faci un control general inainte sa pleci la drum. Daca simti ca deja te doare o masea, nu amana, du-te acum, inainte sa pleci la drum. Daca suferi de o afectiune, vorbeste cu medicul tau inainte, fa o serie de analize si neaparat, in cazul in care trebuie sa iei un anumit medicament, incearca sa-ti faci provizii (eu mi-am cumparat cutii din medicamentul meu cat sa ma tina un an, just in case).
Exista si neprevazuturi, evident, dar in masura in care tine de tine, incearca sa rezolvi ce poti rezolva inainte sa ajungi in Anglia.
7. Tine-ti prietenii aproape
Informeaza-te, intreaba, cere pareri si sfaturi. Desigur, asta nu inseamna ca daca tovarasului tau nu i-a mers atat de bine pe cat spera si nu a resusit sa gaseasca job, acelasi lucru ti se va intampla si tie. Cum de altfel este la fel de adevarat ca nici reusitele si promovarile prietenilor tai nu ti se vor aplica si tie. Sau chiar daca, clar nu vor fi in egala masura.
Cere ajutorul, nu este nicio rusine in a intreba daca poti imparti casa/ apartamentul cu ei. S-ar putea sa afli ca ii ajuti si pe ei, intrucat astfel reusesc sa puna ceva banuti deoparte daca impartiti chiria. Intreaba daca firma pentru care lucreaza ei inca este in cautare de personal, si daca da, cere-le numarul de contact.
A fi deschis la noi propuneri si a te tine informat in mod constant iti vor da un mare avantaj.
8. Fa un mic studiu de piata
Chiar daca nu ai plecat inca, banuiesc ca pana acum deja te-ai hotarat asupra orasului in care vei merge.
In acest caz, fa-ti un mic studiu de piata, incearca sa te interesezi asupra chiriilor, locurilor de munca chiar si asupra salariilor in general, intrucat salariile variaza de la zona la zona. Evident, centrele demogragice dezvoltatate precum Londra sau Birmingham vor plati mult mai bine, tocmai pentru ca viata de zi cu zi acolo este mult mai scumpa, in special chiria.
Poate nu vei reusi sa inchiriezi chiar apartamentul pe care l-ai vazut de acum, dar macar ai un plan, stii ca in zona respectiva preturile oscileaza intre atat si atat.
Esti medic de profesie, croitor, inginer sau tattoo artist? Perfect, incearca sa cauti pe Internet locuri de munca, multe dintre ele au deja plata pe ora afisata. Fa-ti un calcul, cam cat vei castiga pe saptamana/ luna? Cu ceea ce castigi, iti vei putea permite chiria? Iti mai ramane si ceva cat sa pui deoparte sau sa trimiti acasa?
Desigur, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, dar cred ca te-ar putea ajuta daca ai avea o cifra estimativa in minte.
9. Impacheteaza cu cap
Din nou, am dat dovada de mare neglijenta la acest capitol. Daca ar fi acum sa regandesc problema, mai mult de jumatate din lucrurile pe care le-am adus cu noi nu ne-au trebuit absolut deloc. Pantofi, fuste, geluri de dus, crema de ghete…as putea continua, dar e si asa destul de dureros si de penibil in acelasi timp. In prima noastra zi in garsoniera in care inca locuim, am realizat cu stupoare ca…este complet goala. Iar asta este la ordinea zilei in Anglia, majoritatea garsonierelor, apartamentelor, caselor sunt complet nemobilate.
Astel ca am mancat amandoi din aceeasi farfurie timp de o saptamana, iar masa ne-am luat abia dupa doua luni jumatate.
In materie de impachetat, recomand sa impachetezi lucruri utile, de care vei avea nevoie aici inca in prima seara: paturi, perne, cateva tacamuri daca puteti, cateva farfurii sau castroane de plastic, un ibric sau o oala mai mica in care macar o cana de cafea si un ou sa fierbi. Stiu ca poate suna absurd, dar daca nu iti permiti sa faci aceste investitii cand ajungi aici, mai bine te-ai pregati din timp de acasa.
10. Vino cu banuti
Nu as vrea sa intru in prea multe detalii aici, intrucat fiecare isi cunoaste propriile economii si interese. Cert este insa ca a veni cu banuti de acasa este o miscare inteligenta, o plasa de siguranta in cazul in care primul salariu intarzie sa apara.
Recomandabil ar fi sa vii cu ei gata convertiti in lire, este mai simplu si lipsit de complicatii, de care si asa vrei sa te feresti cel putin la inceput.
Evit sa dau o suma fixa, intrucat sunt mult prea multe variabile la mijloc: vii singur sau insotit, locuiesti in chirie sau la un prieten/ ruda, ti-a gasit altcineva job pentru tine astfel ca indata ce ai pus piciorul la aeroport esti bun de inceput munca sau trebuie sa incepi tot procesul de vanatoare de la capat, ai multe datorii in tara pe care trebuie sa le achiti?
Daca ar fi sa apreciez, as recomanda sa iti acoperi macar primele doua luni de chirie + depozitul (va trebui sa achiti un depozit-o garantie, un avans care variaza de la proprietar la proprietar) si o luna de cheltuieli zilnice (piata, mancare, transport pana la munca, etc.)
11. Asculta de ceilalti…dar nu mereu!
Din secunda in care anunti ca pleci, fiecare persoana, indiferent ca este membru al familiei, prieten sau vecin la colt de strada iti va impartasi propriile temeri, convingeri sau stereotipuri.
Din pacate, memoria nu ma ajuta acum foarte mult, dar reusesc totusi sa imi amintesc cateva dintre aceste replici generale, de tipul ‘ai grija la englezi, sunt oameni reci si aroganti’, ‘orice ai face, oriunde te-ai duce, esti printre straini, tot romanul o sa te ajute cel mai mult’, ‘sa nu te increzi in ei, sunt rasisti. Daca poti, evita sa spui ca esti romanca’.
Cu mana pe inima spun ca niciunul dintre avertismentele de mai sus nu s-a aplicat in cazul meu. Cum de altfel nici ‘ ce bine ca pleci, o sa vezi o lume cu totul diferita, mai buna’ sau ‘lasa ca mergi acolo, castigi bani frumosi in timp record si o si uiti de Romania’ nu se aplica absolut deloc.
Mi se pare un subiect extrem de sensibil si delicat (nu intamplator l-am lasat la urma), pe care fiecare il trateaza fie in baza experientei personale, sau si mai rau, prin prisma experientei altora.
Aici as merge fix cu o zicala englezeasca: Expect the unexpected.
Pleaca la drum cu inima deschisa, cu mintea orientata catre noi orizonturi, nu astepta si nu spera nimic anume. Asta nu inseamna ca nu iti este permis sa iti faci planuri, sa ai emotii sau regrete, dar in masura in care reusesti, renunta la dezamagirile si deziluziile altora (e si asa destul de greu sa le suporti pe ale tale in momentele acelea).
Asculta, fii cu bagare de seama, pleaca urechea la sfaturi practice, invata de la oameni care au ce te invata, fii tot timpul in alerta! Dar permite-ti si un moment de respiro, in care sa intelegi ca aceasta experienta te va purta acolo unde trebuie sa ajungi, iar destinatia ta poate fi oriunde sau oricine: in cel mai frumos loc pe care l-ai vazut vreodata. La dragostea vietii tale. La cel mai creativ si lipsit de prejudecati loc de munca. Sau chiar inapoi acasa.
Va rog sa apreciati ca intregul articol se bazeaza doar pe experiente proprii. Daca ar fi totusi sa ramaneti cu ceva de pe urma lui, imi doresc sa fiti foarte bine informati, foarte bine pregatiti, sa fiti in control si sa nu va lasati voi controlati de aceasta situatie. Si mai presus de orice, sa fiti voi insisa/ inseva.