Cum te pregatesti pentru experienta in strainatate? – partea I

Ar trebui sa incep acest articol cu scuzele de rigoare pentru absenta mea indelungata, absenta justificata totusi (cel putin, pot doar sa sper) de grijile si indatoririle cotidiene care au ajuns sa ma copleaseasca la un moment dat.

Desi aveam un alt articol pregatit, m-am gandit totusi sa abordez o tema de interes general, idee sugerata de un prieten care ia in considerare experienta in afara tarii. Si anume, cum ar trebui sa ma pregatesc pentru plecarea in strainatate? A nu se intelege ca as dispune de secrete nedescoperite sau de sfaturi originale, intrucat nu este cazul absolut deloc. Stiu doar ca venirea in Anglia si acomodarea la noul stil de viata ar fi fost mult mai lesnicioase si usor de indurat daca as fi stiut aceste lucruri din timp.

Inainte de toate insa, as dori sa impartasesc cu voi sfaturile pe care, repet, experienta ne-a invatat ca este bine sa le iei in considerare inainte de a pleca din tara.

  1. Asigura-te ca stii limba

Desi parte redundant, consider ca acesta este primul lucru pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand vii in Anglia.

Daca situatia ta este similiara cu a noastra, atunci motivul pentu care vii aici este sa incepi lucrul cat mai repede si sa te pui pe picioare intr-un timp record. Nu ma refer la cei care sunt interesati de o vacanta de cateva zile sau de o vizita la rude de cateva saptamani, urmata de intoarcerea in tara inapoi in zona de confort. Pentru cei care doresc sa se inscrie la facultate, un certificat de limba engleza face parte din procesul de acceptare al dosarului, asa ca nici nu intru in detalii. Pentru cei care vor sa aiba un job cat mai repede insa, nu pot sa mentionez de prea multe ori cat de important este sa le cunosti limba.

Am cunoscut si persoane care nu stiu sa vorbeasca deloc engleza, care nici macar nu o inteleg si care au un totusi un job. Sunt foarte multe agentii de recrutare care au liste intregi de locuri disponibile in fabrici si depozite. Trebuie doar sa vrei, altfel este imposibil sa nu gasesti un job. Cu toate acestea, trebuie sa iei in calcul conditiile de lucru, mai ales daca esti femeie. Aceste joburi implica de obicei conditii termice mai putin favorabile, stat in picioare timp indelungat, ture de seara sau de noapte, sase zile de lucru, si mai presus de orice, minimul pe economie. Ba chiar auzisem ca unora nici macar nu le dadusera contract de munca (acest lucru nu se aplica daca iti gasesti de lucru prin agentiile de recrutare).

Imediat ce am primit scrisoarea de confirmare a inregistrarii pentru National Insurance Number (vom ajunge si aici), mi-am scos la imprimanta mai multe Cvuri si am luat tot orasul la pas in cautare de agentii de recrutare, totul pe langa cele 25 de Cvuri trimise online. Am intrat in 4 agentii de recrutare, 3 dintre care mi-au propus un loc de munca (toate admin jobs) pe loc. Cu toate acestea, fiecare agentie aloca cel putin 10-15 minute unui chestionar personal. Intrebarile sunt simple, dar de efect. Cine esti, ce faci aici, de cand ai venit in Anglia, urmat apoi de un istoricul tau profesional. Si tu te intrebi de ce pierde oare timpul cu intrebarile acestea, din moment ce toate documentele tale stau in fata lor bagate intr-un plic pe care nici nu il deschid.

Am ajuns sa cred ca nu ignora Cvul din lipsa de interes (de fapt, multor persoane le sunt refuzate pozitia pe care si-o doresc datorita Cvului), ci pur si simplu vor sa te cunoasca, vor sa interactioneze cu tine.

Intr-una din agentiile in care ajunsesem, in timp ce completam interminabilele chestionare personale si istoricul medical (da, vei avea un document care se refera strict la istoricul medical, la cate tigari fumezi si cate pahare de alcool consumi pe saptamana), a intat in incapere un cuplu din Brazilia care isi cautau de munca. Dupa nici trei intrebari in engleza la care doar fata incerca sa raspunda, intrucat el avea nevoie de traducere deoarece nu intelegea nici macar cerinta, doamna de la agentie le-a cerut pe loc documentele si i-a intrebat daca vor sa se duca ziua urmatoare sa spele si sa curete intr-o intreprindere. El, complet luat prin surprindere, si-a mijit ochii intr-o incercare inutila de a prinde intelesul cuvintelor. Salvarea a venit din partea fetei, care s-a grabit sa zica un ‘yes’ tare si ferm, cat pentru amandoi. Satisfacuta, doamna s-a apucat sa le comunice ora la care trebuiau sa se prezinte la adresa x, de unde un autobuz i-ar fi luat si dus la locul de munca. A repetat de doua ori detaliile, dupa care, iritata, le-a scris pe o foaie de hartie si in timp ce le-a inmanat-o le-a cerut sa faca tot posibilul sa se prezinte la ora si locul stabilit. Atat.

Cred ca fiecare trage concluziile pentru el insusi/ ea insasi, dar eu personal am inteles ca nu sta nimeni sa te roage sa intelegi engleza, este de datoria ta sa le stii limba, este responsabilitatea ta sa te asiguri ca informatile pe care le primesti trec de filtrul constientizarii si al aplicabilitatii.

Repet, depinde foarte mult de individ si de cat de motivat esti sa reusesti. Odata ajuns aici, vei avea acces gratuit in biblioteci si la retelele lor de internet, carti, chiar si anumite cursuri de perfectionare, desi cred ca acestea din urma sunt contracost.

Vei descoperi destul de rapid (trebuie doar sa iesi pe strada cateva minute), ca vei auzi mult mai multe persoane vorbind o limba straina decat englezi nativi vorbindu-si propria limba. Prima data cand am asistat la un asftfel de impact cultural, m-am simtit ingrozitor de mica in mare aceea de straini (sensul pe care il caut este foreigners).

Incurajez, asadar, din toata inima, sa veniti deja pregatiti din tara. Nu trebuie sa ai nivel nativ, nu trebuie sa ai accent, intrucat fiecare persoana nativa cu care am intrat in contact are un ‘accent diferit’, o cadenta aparte, un cuvant pe care accentul cade altfel, chiar si o alta sintaxa.

Cred cu tarie ca a stapani limba engleza reprezinta o deschidere catre joburi de birou, mai bine platite si chiar catre promovari in functii de conducere. Va rog sa retineti ca tot ceea ce am mentionat pana acum si ce voi mentiona de acum inainte se reflecta doar in experienta personala, atat a mea cat si a persoanelor din jurul meu cu care am am impartasit aceste situatii. Totodata, va rog sa retineti ca un certificat de limba engleza nu este necesar, intrucat oricum te vor testa in faza de pre-interviu cu agentia de recrutare si de interviu propriu-zis cu firma la care vei lucra. In plus, vei avea si asa destul de multe documente de pregatit, un certificat de limba engleza este irelevant (mai putin in cazul in care esti viitor student sau daca locul de munca pentru care aplici il cere vehement).

2. Pregatirea CVului

Daca este un lucru pe care trebuie sa il intelegi despre Anglia, acela este ca birocratia domina. Acte, documente, semnaturi, declaratii pe proprie raspundere, chestionare, scrisori primite in posta, toate acestea fac parte din mentalul colectiv. Toata lumea trece prin etapele acestea, indiferent daca esti nativ sau nu, indiferent de jobul la care aplici.

Va puteti imagina, asadar, ca prezentarea Cvului nu este de ignorat atunci cand vine vorba de a-ti gasi un job cat mai repede.

Un lucru pe care noi nu il pretindem in tara, dar care aici este de la sine inteles este scrisoarea de intentie, un cover letter atasat la CV. Pentru anumite joburi, mai ales pentru cele la care aplici online in functii superioare si cu salarii foarte bine platite, scrisoarea de intentie are uneori o pondere mai mare decat Cvul insusi, intrucat focalizeaza toata experienta ta in domeniu, toate aptitudinile tale intr-un punct comun: profilul jobului respectiv. Cu alte cuvinte, scrisoarea de intentie te invita sa te auto-promovezi in calitate de candidat ideal pentru postul deschis. Va rog sa nu tratati acest document cu superficialitate intrucat nu veti fi cu siguranta singura persoana care aplica pentru acel post. In cazul in care raspunsul este unul pozitiv iar etapele preliminarii au fost trecute cu succes, de abia atunci vei fi contactat si ti se va propune o data pentru interviul propriu-zis.

N.B.: daca esti viitor student si iei in calcul mai multe universitati din tara, sfatul meu este sa atasezi o scrisoare de intentie diferita pentru fiecare facultate in parte, ba chiar si pentru fiecare departament din cadrul aceleiasi facultati. De exemplu, daca aplici la universitatea xxxxx, facultatea de Arte si facultatea de Limbi straini, incearca sa nu folosesti aceeasi scrisoare. Una dintre colegele mele a fost descalificata din etape de selectie pentru ca a folosit acelasi cover letter pentru ambele facultati.

Totodata, recomand cu caldura sa incepeti sa vorbiti cu superiorii din tara (team leader, departamentul HR) si sa abordati subiectul scrisorii de recomandare, un alt factor de luat in calcul pe care il vei atasa Cvului tau.

Intentionez sa scriu un alt articol despre Cvul propriu-zis, dar vreau doar sa va atrag atentia asupra recomandarilor, fara de care nu incepi jobul in cadrul companiei, chiar daca ai trecut de interviu. In ceea ce priveste scrisoarea de recomandare, recomand sa aveti doua, traduse de voi daca este cazul in engleza, semnate si aprobate de superiorul vostru si datate pe cat posibil cu anul venirii in Anglia. Vestea buna este ca tot acest proces poate fi amanat, mai ales in cazul in care aplici pentru un job prin intermediul agentiilor de recrutare. Vei observa destul de repede ca fiecare agentie de recrutare/ companie iti va cere numarul si adresa de email al unei persone de contact de la ultimele tale doua joburi. Astfel incat discutiile se pot purta direct intre agentul tau de recrutare si fostul tau angajator din tara.

Indiferent de ceea ce alegi (este posibil ca agentul de recrutare sa decida sa contacteze compania din Romania, chiar daca ai prezentat deja scrisoarea de recomandare), cred ca ar fi bine sa ai o discutie cu seful/ sefii tai si sa ii pui in garda asupra acestui fapt. Este mult mai bine sa stie ca acest lucru se poate intampa, astfel ca atunci cand primesc emailul sau telefonul sa nu fie luati prin surprindere. Desi pare un detaliu, va rog sa ma credeti ca fara aceste recomandari, nu veti putea incepe lucrul, cum a fost de altfel si cazul meu. A trebuit sa astept o saptamana pana cand  compania din Romania a raspuns la emailul agentei mele de recrutare, timp in care mi s-a spus ca trebuie sa astept, desi interviul era deja luat si eram asteptata la jobul din Anglia.

3. Lasa-ti loc de buna-ziua

Cred ca ambele puncte de mai sus se pot reflecta in al treilea sfat pe care il impartasesc cu multa caldura. Este foarte important ca relatiile pe care le pastram cu vechile noastre locuri de munca sa fie unele bazate pe respect reciproc si pe onoare. Si nu spun asta pentru ca mai mai devreme sau mai tarziu tot la fostii tai sefi va trebui sa apelezi (vezi scrisorile de recomandare), dar cred cu tarie ca a fi sincer si deschis cu seful tau il va ajuta pe el sa te cunoasca mai bine in calitate de angajat, iar tie iti va crea o punte de legatura catre latura lui/ ei umana.

In cei patru ani petrecuti la fostul meu loc de munca din tara, nu mi-am deranjat niciodata sefa cu probleme personale. In primul rand, nu mi se parea relevant ca la locul de munca sa abordez probleme de natura personala si apoi o vedeam intodeauna ocupata cu multe alte indatoriri, astfel ca, in rarele momente cand poate am vrut sa discut cu ea, nu am resusit datorita programului ei foarte incarcat. Cu toate acestea, cand vestea plecarii mele a ajuns la urechile ei, am fost chemata la ea in birou pentru a discuta. Am decis atunci sa pun cartile pe masa si sa explic realele motive din spatele plecarii mele din companie. Am incheiat discutia prin a-i spune ca aceasta este momentan alternativa pe care o aleg si ca regret nespus acel moment. Am inghitit apoi in sec asteptandu-mi sentinta, dar spre susprinderea tuturor, pe langa marirea de salariu propusa, mi s-au oferit trei luni de concediu fara plata (timp in care m-as fi putut reintoarce pe aceeasi pozitie) plus garantia faptului ca intotdeauna ma voi putea reintoarce. Intrevederea noastra s-a incheiat cu o strangere ferma de mana, cu vorbe de incurajare primite din partea ei (intrucat si ea a fost nevoita sa lucreze in afara) si cu un zambet trist de ambele parti.

Dupa patru ani, eu si sefa mea ne-am descoperit latura umana a fiecareia dintre noi. Cine ar fi crezut ca tot ceea ce trebuia era un moment de sinceritate si un dram de curaj?

Bineinteles ca situatia poate varia de la caz la caz, dar sper ca exemplul meu sa va incurajeze sa va lasati un loc de buna-ziua in cadrul companiei in care lucrati. Si va rog sa ma credeti ca acest lucru nu se rezuma la interese proprii sau la a fi un om cu doua fete, ci pur si simplu la a fi om. Atat.

Nu vei putea stii si nici controla rezultatul experientei tale in afara, iar oamenii pe care i-ai lasat in urma in tara pot deveni oamenii la care va trebui sa te intorci candva. Si daca vreodata se ajunge acest moment, de ce nu ai vrea sa faci asta cu bratele deschise in loc sa o faci cu coada intre picioare?

4. Cunostintele Office

Trebuie sa fiu sincera si sa marturisesc ca acest criteriu se aplica doar in anumite cazuri. Ma voi referi strict la experienta mea si a celor cu care am intrat in contact.

Suna mult mai infricosator decat este in realitate, dar adevarul este ca in orice agentie de recrutare te-ai duce si mentionezi admin job, astepta-te la un test pe calculator. Pentru cei mai multi dintre voi aceste exercitii vor fi o incalzire, avand in vedere ca toata lumea stie sa foloseaca in ziua de astazi calculatorul. Asadar, pentru voi,  calculator este o extensie a membrelor superioare. Pentru cei mai putini favorizati de soarta, ca in cazul meu, calculatorul este o problema in plus. Desi toate joburile anterioare au presupus cunostinte PC, nu m-am simtit niciodata cu adevarat stapana pe pachetul Office, astfel incat am considerat oportun sa va informez si asupra acestui lucru.

Toti cei care au aplicat prin agentie la locuri de munca admin au trebuit sa treaca de trei probe la calculator:

Proba 1: the typing test. Desi cel mai usor pentru multi dintre voi, mie personal acest test mi-a mancat zilele. M-am ‘antrenat’ zile intregi pe laptop, mereu cu rezultate nesatisfacatoare. Practic, vei fi pus in fata calculatorului si ti se vor inmana niste fise pe care trebuie sa le transcrii in cateva minute la calculator. Aici timpul difera de la agentie la agentie (in cazul meu au fost trei minute), iar fisele din nou pot include diverse tipuri de informatii. Scopul testului este ca in timpul stabilit (vei avea un cronometru afisat pe ecran care iti va arata exact cat timp mai ai) sa scrii cat mai multe cuvinte, toate tastate corect. Cu alte cuvinte, trebuie sa te misti repede si bine, sa fii eficient in a tasta cat mai multe cuvinte pe minut.

In cazul agentiei de recrutare cu care am luat jobul actual, doamna de la birou s-a dus intr-o camera separata si a apasat cred pe un buton, intrucat in timp ce eram concentrata asupra testului, se auzeau diverse sunete (clopote, tunete, alarme), toate adaugate ca element de stress.

Pentru cei care stiu ca au nevoie de exercitiu, recomand sa cautati pe Internet typing tests si veti descoperi zeci de siteuri care va cronometreza in timp ce tastati.

Proba 2: Word. Daca imi aduc bine aminte, vei avea un anumit timp in care va trebui sa raspunzi la fiecare intrebare (sper sa nu gresesc, dar in cazul meu erau 20 de secunde). Aici exercitiile cuprind diverse operatii pe care Word ti le ofera (copiaza si lipeste un anumit cuvant, schimba fontul, aliniaza un paragraf, insereaza un tabel etc).

Si aici testele depind de la companie de companie, in cazul uneia dintre agentiile la care am sustinut testul, programul trecea automat la urmatoarea intrebare daca nu stiai din prima incercare raspunsul corect (ori pentru mine mersul pe bajbaite reprezenta cheia succesului).

Proba 3: Excel. Foarte asemenator cu proba anterioare, ti se vor prezenta diverse exercitii pe care va trebui sa le completezi incadrandu-te in timpul dat. Mare grija la functii (alea m-au nenorocit pe mine) si la tabelele pivot. In rest, cerintele sunt standard (crearea de tabele, merging cells, crearea unui nou sheet etc)

As vrea sa mentionez din capul locului ca nu stiu daca fiecare agentie de recrutare aplica aceste teste. Totodata, pentru cei care care aplica online direct pentru compania vizata, fiti atenti la cerintele jobului. Eu am vazut posturi in care se cerea un anumit numar de cuvinte tastate pe minut ca si element obligatoriu.

As vrea in acelasi timp sa va incurajez sa fiti calmi, tot ceea ce am mentionat mai sus poate suna mai rau decat este in realitate. S-a intamplat in cazul meu sa fiu panicata intrucat sufar de multe insecuritati atunci cand vine vorba de acest vast domeniu al calculatoarelor. De altfel, am considerat ca nu strica nimanui sa isi exerseze cunostintele Office (you never know).

N.B.: daca domeniul IT este ceea ce cauti si este punctul tau forte, fii foarte atent la cerintele locului de munca, de obicei includ toate programele in care trebuie sa stii sa lucrezi.

 5. Pregateste toate documentele din timp

Facem ce facem si iar ne intoarcem la birocratie, cel mai de temut adversar.

Ar trebui poate sa incep prin a spune ca englezii nu au document de identitate, astfel incat faimosul nostru buletin isi cam pierde valoarea aici. Evident, te ajuta sa urci la bord, te aduce in Anglia, dar nu iti garanteaza un apartament in chirie (nici chiar unul ieftin, ca al nostru) sau si mai usturator, un loc de munca.

Fapt pentru care incurajez din tot sufletul sa va faceti pasaport. Desi pare o mare pierdere de timp, acest document va usura si in unele cazuri chiar grabi procesul de obtinere al unui job/ apartament. Una dintre cunostintele noastre din tara a venit in Anglia inaintea noastra fara pasaport si si-a gasit de lucru intr-o fabrica de jucarii. I s-a spus la scurt timp ca au nevoie de pasaport neaparat, astfel incat nu ramai decat cu doua solutii: ori te intorci in tara sa ti faci pasaportul, ori te duci in Londra la ambasada, ambele alternative cerand timp si bani, doua resurse pe care cred ca nu esti dispus sa le investesti asa usor.

Asadar, scapa-te de un drum in plus, de nervi tociti si injuraturi printre dinti si incearca sa te pregatesti din timp, de acasa.

Ca alternativa la pasaport este carnetul de sofer, care se prezinta ca al doilea act valid de identitate in Anglia. Dar chiar si asa, sfatul meu este sa nu renunti la ideea pasaportului.

In egala masura, incearca sa traduci cat mai multe documente care crezi ca iti vor trebui, certificat de casatorie, fise medicale daca stii ca suferi de anumite afectiuni si vrei sa continui tratamentul sau investigatiile in Anglia (altfel risti sa nu ai parte de analizele pe care le ceri – din nou, experienta proprie), certificate sau documente de specializare (cursuri de formare profesionala la care ai participat) etc.

Desi am inteles ca exista translatori romani care se ocupa de aceste documente, nu sunt foarte sigura de banutii pe care trebuie sa-i platesti. Eu personal am preferat sa imi traduc documentele in tara din ratiuni practice, dar in fond, fiecare actioneaza dupa judecata proprie.

Accentuez importanta fiselor medicale, intrucat aceasta a fost marea mea prostie. Am ales sa traduc alte documente (multe dintre ele nefiindu-mi necesare) si am neglijat total aspectul medical. Veti observa, odata ajunsi aici, ca orice analiza/ test/ vizita medicala trebuie justificata de un diagnostic, de un motiv solid, tocmai pentru ca este prin reteaua lor publica de sanatate si este gratuit. In zadar am incercat sa explic cu detaliile medicale pe care cunosteam ca nu am niciun motiv  sa mint sau sa infloresc, doctorita respectiva mi-a spus ca fara acele ‘records’ de la medicii din tara nu prea pot sa fac mare lucru.

Cred asadar, ca ar trebui intocmit un portofoliu cu toate documentele. In fond, este mai bine sa le ai si sa nu iti trebuiasca, decat sa ti se ceara si sa nu ai de unde le lua.

Citeste continuarea in Partea a II-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s