Buzele

Buzele… de ce avem oare impresia ca nu sunt altceva decat niste instrumente de seductie? De ce le folosim doar ca sa atragem, si nu pentru a cunoaste? Daca doar am stii…

Buzele sunt un receptacul al realitatii inconjuratoare, un fel de cercetas silitor care aduna si analizeaza constant informatii despre lume, despre natura, despre persoane prin intermediul simtului tactil, unicul sau aliat. Cumva insa, simt o nedreptate, o injustitie. Adica de ce pot buzele sa stranga informatii despre lume utilizand un singur instrument, dar pot emite informatii printr-o multitudine de tehnici; prin grimase, strambaturi, instantanee ale mimicii faciale. Cu toate acestea, doua mi se par armele lor cele mai periculoase: zambetul si sarutul. Nu cred sa existe, sau nu ma pot eu gandi la doua forte mai zbrobitoare, mai intense decat aceste doua plase pe care buzele noastre le arunca atat de departe in lumea larga. Dar ce este oare un zambet, daca nu un sarut inca neinfaptuit, un preludiu si totodata un prevestitor al sarutului? 

Asa te-am cunoscut eu acum multi ani, prin intermediul buzelor. Te-au descoperit pe neasteptate, te-au urmarit, au stat la panda, s-au lansat in incercari timide si esuate, te-au chemat prin zambetul inocent al copilariei, te-au leganat in lumea fanteziilor crude, s-au copt in caldura verilor la mare, s-au rasfrant in arsita sufletului si te-au avut in plin avant purtate de acordurile iubirii. 

Nu cred ca stiai, dar buzele mele nu spun niciodata nimic. Cum de altfel, nu o fac nici ale tale. Sunt incapabile sa formuleze cuvinte de unele singure, nu sunt autonome, le lipseste forta si independenta necesare unui asemenea act maret. Nu pot decat sa scoata sunete mute, o chemare surda, neputincioase precum ale unui peste, sfasietoare precum un strigat in gol. Un vid, asta e tot ceea ce sunt.

Dar cand buzele noastre se ating, milioane de particule deraiaza de la traiectoria lor implacabila, un nou univers se creeaza si razbate intre acoladele perfecte ale gurii noastre. Doar atunci comunica ele cu adevarat, cand prin buzele mele strabate caldura buzelor tale, cand viata si sangele buzelor tale tatueaza buzele mele, cand gustul lor ma inunda si ma completeaza, cand freamatul lor inseamna abandon, cand aerul lor cald indeamna la implinire. Cand buzele noastre se ating, isi spun o poveste, isi canta un colind, creeaza armonie. Se cauta stangaci, se simt una pe alta, isi deseneaza conturul, se cheama in tacere, vibreaza la bataile inimii, isi compun propria muzica, ca mai apoi sa se gaseasca si sa se recunoasca, sa se imbratiseze tandru, si sa se stranga cu putere intr-un vals pe sunetele caruia sa pluteasca uitate de timp. Apoi se deshid usor si isi absorb cu nesat suflul una alteia, isi fac promisiuni, isi scriu poezie, isi soptesc ode, se gusta cu lacomie, se izbesc precum valurile de mal, se leagana precum valurile, se agata cu disperare si nu mai vor sa se elibereze din stransoarea lor, se musca cu salbaticie, isi inalta un altar si se roaga…. Cat timp, nu as sti sa spun…

Sunt atat de multe detalii pe care memoria mea le-a inregistrat despre tine, dar prefer dintre toate, sa inchid ochii si sa iti vad buzele pe care anii m-au ajutat sa le cartografiez cu o precizie infioratoare, caci de atatea ori m-am desfatat in intimitatea lor. Harta lor o port in suflet ca pe un totem, am ingropat-o adanc in piept, caci daca cineva va izbuti vreodata sa mi-o fure, imi va lua si viata odata cu ea. Le cunosc fiecare cotitura, fiecare marcaj, fiecare revarsare de vinisoare. Le-am gustat calde si moi in bisericile din munti, fragede si caste in momentele dificile, umede si sarate pe plaja din Costinesti, fierbinti si uscate in labirintul cearsafurilor stranse pe corp, rugatoare si frante in lunga noastra camaraderie, dulci si parfumate in primaverile de pe covor, reci si ispititoare in iernile cu sarbatori. Le-am muscat de bucurie, de ciuda, de tristete, de dorinta, le-am alintat ca pe un prunc, le-am furat sau le-au redat suflul, le-am pus sangele in miscare si le-am pecetluit cu un juramant. Le-am sarutat ca un prieten, ca un frate, ca un camarad, ca o fecioara, ca o amanta, ca o naluca a noptii, ca o mireasa, ca un alter ego. Am suflat viata peste ele si le-am invelit in sanii mei. 

Dar si buzele mele isi indeplinesc rolul precum un ofiter de garda, mereu prompte si supuse. Ele ne ascund secretele, le fauresc si apoi le transforma in ghicitori. Fiecare sarut devine un cifru imposibil, un secret bine pazit, un juramant ce nu poate fi rupt, o promisiune ce nu poate fi incalcata. In spatele buzelor mele se ascund toate suspinele din noptile in care doar luna ne statea alaturi drept martor credincios, soaptele prin perdeaua de lacrimi de iubire, dorul nerostit, setea nepotolita, rasetele din jocurile noastre, versurile spontane, cantecele improvizate. Am incarcerat toate gandurile rostite prea devreme, sau cele rostite prea tarziu, toate ocarile nejustificate, toate tipetele de disperare, toate lacrimile innabusite de durere si neputinta. 

Sarutul meu devine semnatura mea personala, intima, de care nu m-am sfiit sa abuzez. Dovada sta umarul tau stang pe care mi-am scris numele in timpul dansurilor noastre pe intuneric, gatul tau in numeroasele imbratisari, ceafa ta in timpul atacurilor mele surpriza, fruntea ta cand iti sunt mama, ochii tai cand le-am gustat lacrimile, incheietura ta cand ti-am jurat supunere, obrajii tai cand te barbieresc, colturile gurii cand iti sunt sora, palmele cand iti sunt amanta si inima, cand m-am iscalit “A ta”.

Dupa cum vezi, eu nu reusesc sa deslusesc sensul propriilor-mi buze. Asa ca ti le dau tie, poate vor sa iti destainuie mai multe povesti. Ti le dau pentru ca altceva nu mai am ce sa ofer. Ti-am dat deja tot ceea ce am, adica pe mine insami. Ia-le, lipeste-le de ureche si asculta-le ruga fierbinte, precum vuietul marii intr-o scoica pe plaja…

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s