Liderii mananca ultimii – Simon Sinek

”Haideti sa fim leaderii pe care vrem sa ii fi avut” – asa se termina cartea lui Simon Sinek, unul dintre cei mai buni autori contemporani carora am avut onoarea de a le descoperi munca in ultimii ani. Inutil sa ascund faptul ca o consider o continua sursa de inspiratie, ”Liderii mananca ultimii” transcende statutul de lectura in sensul empiric al cuvantului, devenind treptat o experienta unica, o lectie de viata in adevaratul sens al cuvantului.

Cititorul va descoperi inca de la intaiele pagini geniul practic al autorului, bunul gust, proportia, apetitul pentru cercetare si pentru mereu persistentul ‘DE CE?’. Apoi isi va indrepta atentia catre imbinarea abila dintre informatie, experienta si empatie, un trio care va persista pe tot intregul acestui curs de antropologie/ psihologie antreprenoriala/ sociologie. De fapt, structura cartii imi aminteste de un curs preferat la facultate, elementul sau academic fiind deseori intrerupt de notele personale, mult prea subiective ale profesorului. Si nu ar trebui sa surprinda pe nimeni, avand in vedere ca toate cartile lui Simon Sinek par meteriale de studiu pentru toate prezentarile Ted Talk sau in diverse companii, pe care le putem accesa pe Youtube. 

Desi titlul face trimitere catre toti cei care au pozitii de conducere, in realitate, ‘Liderii mananca ultimii’ vorbeste tuturor, de la directori de banci sau de multinationale, la manageri de echipe mai reduse si, de fapt, oricarei echipe indiferent de contextul sau economic sau social. Ne invata ca termenul de ‘leadership’ este mult mai mult decat ordinele superiorului nostru, capacitatea managerului de a crea spreadsheeturi in Excel sau organizarea de intruniri in care ni se comunica aceleasi targeturi din nou si din nou. Ne invata ca a fi leader inseamna a pune nevoile celorlalti mai presus de ale noastre, a da dovada de empatie si curaj, de a avea taria de a cere ajutor si de a oferi suport neconditionat, de a crea legaturi puternice, bazate pe incredere, valoare si respect. Ne invata ca a fi lider inseamna a fi integru, corect si responsabil, ca mai presus de a fi asul din maneca a directorilor si CEO-urilor, este un stil de viata, o parte integranta a conduitei noastre de zi cu zi. Ca este responsabilitatea fiecarui membru al echipei si nu doar a superiorului, ca doar impreuna putem supravietui (ca business dar si ca specie), ca notiunea de NOI are intaietate fata de EU, ca puterea grupului vine din individ si vice versa. 

Va invit sa descoperiti povestile incredibile ale unor lideri adevarati, componentele chimice si mecanismele psihologice pe care natura ni le-a pus la dispozitie pentru a ne asigura succesul si continuitatea, exemple concrete din trecutul nostru din care am face bine sa invatam si nu in ultimul rand, raspunsul la ‘Ce inseamna a fi un lider?’. Veti fi surprinsi de cat de simplu si uman este raspunsul lui Sinek. 

Cand spun ca aceasta carte este o lectura obligatorie, nu cred sa exagerez deloc. O recomand din suflet tuturor celor care vor sa invete despre puterea grupului, despre valoarea relatiilor interpersonale si despre spiritul civic in viata de zi cu zi. 

Continuati sa inspirati!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s