The Kingdom – Jo Nesbo

S-a intors regele absolut al thrillerului! Si cat a meritat asteptarea. Parte din Sfanta mea Treime a thrillerului nordic (alaturi de Stieg Larsson si Lars Kepler) Jo Nesbo nu-si dezamageste cititorii inraiti si revine in forta cu cel mai recent roman independent al sau, The Kingdom. 

O poveste puternica, naucitoare, asemeni naturii neiertatoare din muntii Norvegiei (locatia principala a romanului), The Kingdom ii invita pe cei care indraznesc, sa paseasca pe teritoriul fratilor Opgard si anume ferma familiei. Va lasa sa il cunoasteti pe Roy, personajul principal si naratorul cartii, fratele cel mare, care nu doreste nimic altceva decat sa treaca ziua de azi si sa vina cea de maine in perfecta liniste si singuratate. Intra in scena fratele mai mic, Carl, fiul ratacitor care decide sa revina acasa dupa cincisprezece ani de absenta, aducand cu el planuri marete pentru micul orasel Os si o sotie periculos de inteligenta. 

De aici, lucrurile nu pot sa mearga decat din ce in ce mai rau – animozitati intre locuitorii micului orasel, secrete care se credeau demult ingropate ies la suprafata cu o violenta atat de profunda, incat cititorul nu indrazneste decat sa iti tina respiratia si sa intoarca pagina inghitind in sec. Voci ale trecutului care umplu tacerea fermei Opgard, regrete si abuzuri despre care toata lumea stie dar nimeni nu vorbeste, rusine si violenta mocnita in doze letale, toate purtate in numele unui singur cuvant sacru: Famile. Sange. 

Furie, violenta, secrete si rusine – acestea sunt adevarurile care se ascund in spatele aparentei vietii anesteziate si neinteresante din Os, un oras condus de religie si rutina. 

Si este meritul cititorului (si fara doar si poate geniul autorului) de a smulge strat dupa strat, de a face diferenta intre aparenta si esenta, de a vedea dincolo de vorbele dulci si zambetele zeflemitoare, pentru ca la sfarsit sa simta greutatea covarsitoare a deciziior lui Roy, povara loialitatii si jugul familiei. Pana unde merge tradarea? Unde se termina iubirea?

O forta a naturii insasi, The Kingdom este un noir perfect, un adevarat mind twister, o bestie care isi ia timpul si se joaca cu tot ceea ce inseamna perceptie, judecata si empatie, care te prinde in ghearele sale cu mult inainte ca tu sa intuiesti macar, care te mesteca incet, pe indelete. 

O lectura incredibila, o poveste care nu ofera nicio clipa de ragaz, un oras care putrezeste in propriile secrete, o familie consumata de pacat si rusine si un personaj principal a carui inteligenta, loialitate si spirit segregar depasesc limitele normalului. Daca toate acestea nu striga geniul lui Jo Nesbo, atunci nu stiu ce altceva o poate face. 

Va invit in orasul Os, unde timp de cinci sute de pagini veti avea un mister de rezolvat si o multime de povesti de auzit. Pe cine sa crezi? Spor la vanat!

2 Comments Add yours

  1. Ileana Andreea Drop says:

    suna ff bine. merci de recomandare 🙂

    Liked by 1 person

  2. vlaurablog says:

    Cu tot dragul – lectura placuta 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s