La citta’ degli orsi – Fredrik Backman

NT: tradusa in Statele Unite drept ‘Beartown’ si in Marea Britanie ‘The Scandal’, eu am citit-o in italiana cu titlul ‘La citta’ degli orsi’

Am citit destule carti de Backman cat sa inteleg ca desi nu este pentru mine un autor de suflet, este un autor pentru suflet. Cartile lui au un efect cu totul nou pentru mine: o mana dusa la inima si una dusa la gura, in incercarea palida de a opri furtuna de emotii, lacrimi si rasete.

‘La citta’ degli orsi’ nu face exceptie de la regula si promite sa ofere nostalgie, zambete, lacrimi si speranta, totul surprins de geniul literar pe care doar Backman poate spera sa sa il stapaneasca.

‘La citta’ degli orsi’ vorbeste despre Björnstad. Un orasel suedez, o comunitate obtuza, economie in declin. Prea putine locuri de munca, prea mult somaj, ger necrutator si nimic de facut. Viitorul suna din ce in ce mai sumbru, segregarea sociala devine evidenta, singura solutie pentru supravietuire este colaborarea. Si toate sperantele atarna pe umerii echipei de juniori.

Acest roman vorbeste despre hochei. Despre puterea grupului, despre devotamentul fiecarui membru, despre un antrenor in plin avant in cariera, despre un alt antrenor la sfarsit de cariera, despre un director sportiv care mizeaza totul pe o echipa. Vorbeste despre cum acest sport iti fura absolut totul: timp, energie, bani, copilarie, momente de liniste. Despre cum iti rupi oase si pierzi dinti, despre cum esti umilit, despre presiunea teribila in fata careia prea multi cedeaza, despre cei care au ursul in priviri. Si totul pentru doar cateva clipe de glorie, cateva momente in care te simti cu adevarat Dumnezeu. Despre acele clipe care schimba totul.

Vorbeste despre cum acest sport iti ofera absolut tot: un loc in care apartii, o familie (desi, de multe ori, nu neaparat cea pe care ti-o doresti), intelegere, camarazi pe viata, libertate, zgomot, adrenalina, amintiri care te cladesc si care nu te vor parasi niciodata. Sentimentul imbatator de a fi in viata, de a-ti pulsa sangele in fiecare fibra musculara, durerea, placerea. Puterea.

Acest roman vorbeste despre un viol. Despre rusine, intuneric, groaza, minciuna, secrete. Despre cum acest act dureaza cateva minute pentru atacator, dar o viata intreaga pentru victima. Despre cine ia partea cui, despre pretul tacerii, despre prietenii adevarate, solidaritate si despre dorinta insuportabila de a trai. Chiar daca greutatea pacatului iti striveste sufletul. Vorbeste despre cum in Björnstad toata comunitatea este zdruncinata de acest act si despre cum fiecare se scarbeste de propria-i slabiciune.

Acest roman vorbeste despre o familie. Despre toate familiile din acest oras. Despre lucrurile care ne divid si cele care ne aduc impreuna, despre loialitate si despre simplul act de a fi acolo. La locul si momentul potrivit. Despre iertare si rani vindecate, despre rupturi care nu mai pot fi peticite.

‘La citta’ degli orsi’ vorbeste despre viata.

Sa citesti cartile lui Backman este o experienta stranie: au fost atatea momente in care am ras in hohote si Vlad mi-a aruncat priviri dubioase din celalalt colt al camerei, dar la fel de multe clipe in care a intrat in camera si mi-a vazut ochii umflati de plans si un servetel in care sopteam descumpanita: ‘Cartea asta imi rupe mintea-n doua.’

Recomand din suflet acesta carte tuturor celor care vor sa simta pe propria lor piele efectul pe care cartile lui Backman il au. Doar atunci imi veti fi dat (poate) dreptate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s